«Сонце Соборності» (святкування 100-річчя Соборності України)

23.01.2019

22 січня 2019 року, в день святкування Дня Соборності, лекторська група студентів предметного гуртка «Сторінками історії» з керівником гуртка, викладачем історії України Коротчук І.А., завітали у студентські групи та поділилися дослідженнями історичних подій, що передували урочистому відзначенню 100-річчя з Дня прийняття «Акту злуки»:

«Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. У цей січневий місяць 100 років тому, у запалі революційних змін, була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. А на територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка.

З гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір, який увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Києві, на знаменитій Софійській площі.

«Акт злуки» тоді так і залишився лише декларацією, але народ ніколи не втрачав надію, адже народ, який втратив надію просто зникає.

22-е січня 1990-го року. Мільйони українців вишикувалися в справжню живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова. Вони відзначали День Соборності - день своєї української єдності та свободи.

21-го січня 1999-го року, відповідно до Указу Президента України, День Соборності був закріплений на законодавчому рівні суверенної держави».

Студенти коледжу прийняли участь в районних урочистих заходах під символічною назвою «Ми – Україна».

Упродовж урочистостей творчими виступами емоційну атмосферу створювали студентський вокальний ансамбль «Україночка» та вокалісти Олена Вербицька (група 41-С) та Антоніна Рижа (група 12-С).

Незабутньою для студентської молоді стала зустріч з безпосередніми учасниками акції «живого ланцюга єднання» –  Сергієм Васильчуком, Олегом Войтовичем, Юрієм Гринько та Богданом Дідичем, які поділилися спогадами про події 21 січня 1990 року.

Повернутись